Kele Fodor Ákos
Donation page
Az új művészkönyvem megjelentetéséhez szeretném kérni a támogatásodat. A lenti videóban részletesen mesélünk a projetkről, de az alábbi leírásban még több infót találsz!

A munkáim egyedi vonása, hogy az irodalmi szöveg mellett a könyveim fizikai megjelenését is a műalkotás részének tekintem: szépirodalmi művészkönyveket hozok létre társművészek bevonásával (rólam és a művekről bővebben: www.echolalia.space).

Ezt a műfajt nem tudja elhelyezni a hazai könyvkiadás: szépirodalomnak túl tervezőgrafikai, graphic designnak meg túl irodalmi, és nem is egyértelmű, hogy a kicsi magyar piacon kiadói szempontból nyereséges tud-e lenni egy ilyen kiadvány. Ugyanez volt a helyzet a korábbi hasonló alkotásommal, az Echoláliával 2016-ban, amikor is több évi kiadókeresés után egy sikeres közösségi finanszírozási kampány révén tudtunk annyi forrást előteremteni, ami után már bátran beállt mögé egy kiadó. Az első szépirodalmi mű volt Magyarországon, amely ilyen közösségi összefogás révén jelent meg, és később számos szakmai elismerést kapott.

Sok évnyi hasonló útkeresés után most a „Mysterium dell’arték s egy fekete daljáték” c. drámakötetem kiadását is hasonló módon szeretném megvalósítani.

📖

A KÖNYVRŐL
A könyv grafikai terveinek megalkotására hét évvel ezelőtt a Halisten Stúdió grafikusait, Bernát Barbarát és Gilicze Gergőt kértem fel. Az ő munkájuknak köszönhetően a tipográfia és az illusztráció nagyon sokszínű lett, minden oldalon gondosan illeszkednek az adott színdarab tulajdonságaihoz. Olyan elhivatottan dolgoztunk, hogy külön betűtípusokat is vásároltunk ehhez a könyvhöz! Mindehhez különleges papírokat szeretnénk és nagyon szép, de költséges nyomdai megoldásokat álmodtunk meg.

💀

A SZÍNDARABOKRÓL
Az Erdélyi Vándorszínház társulatával és alapítójával, Csuja Lászlóval 2008 óta dolgozom együtt, a középkori misztériumjátékokat ötvöztük a commedia dell’artéval, ezekből születtett a könyv első két színműve, melyek egy mesei középkorban játszódó, de mai nyelven megszólaló verses-zenés komédiák, melyekkel turnézott is az Erdélyi Vándorszínház.

„Az Ördög és a Szűz” egy pajzán vígjáték, melyben minden szereplő egy bűnt testesít meg, és ezek a bűnök időnként dalban is elbeszélik az eseményeket. Az ördöngös bohózatok keverednek az istenes versekkel.

„A halál és a bolond” egy kísértetjárta love story, mely a középkori haláltánc műfaját fekete humorral fűszerezi. Túl lehet járni a halál eszén? Ha igen, miért nem?

„Az egyse” című, népdaldallamokra írt zenés darab kicsit komorabb mű, de nem nélkülözi a nevettető részeket sem; a XIX. századi daljátékot keresztezi a gótikus horrorral: az angyalcsinálás sötét babonáinak és hiedelmeinek állít emléket egy mesei kuruckorban.

A darabok számos színházi fesztiválmeghívást kaptak, „Az egyse” pedig nyertes darab volt a Színházi Dramaturgok Céhének Nyílt Fórum drámafejlesztési pályázatán.


MIÉRT KÉREM ÉS MIRE FORDÍTOM A TÁMOGATÁSODAT?

NYOMDAKÖLTSÉG. A különleges, egyedi és magas minőségű nyomdai kivitelezés extra költségekkel jár. Talán hallhattatok róla: Európa-szintű papaíripari nyersanyaghiány van, ezért a nyomdaköltségek hónapok óta egyre emelkednek.
IGÉNYFELMÉRÉS. A támogatásotok számából megtudjuk, mennyit érdemes nyomtatnunk.
EXTRA PÉLDÁNYOK FEDEZETE. Fontos lenne, hogy a könyvtári kötelespéldányok, sajtópéldányok, szakmai tiszteletpéldányok, és – mert versenyeztetni is szeretnénk az elkészült könyvet – a pályázati példányok nyomtatási költsége ne veszteségként jelentkezzen.
SZEMÉLYES KÖLTSÉGEIM. Az elmúlt hét évben a könyv készítése során közel félmillió forint költségem is keletkezett, boldog lennék, ha legalább egy része ennek is visszajönne.

Mi 2015 óta rójuk e projekt útjait, gyere te is velünk, és segíts sikeresen célba érni!

Ha elolvasod a könyvet, meg fogod látni, hogy „hörgés és röhögés: vérrokonok”!
5000 HUF  
I support
Támogatásod perceken belül
megjelenik az Alkotó számláján.
Egy kézzel, tintával és a színművek nyelvezetében írt postai levélben köszönöm meg a támogatásodat!
10000 HUF  
I support
Támogatásod perceken belül
megjelenik az Alkotó számláján.
Kapsz tőlem egy névreszólóan dedikált kötetet, és ha szeretnéd – én szívesen venném – feltüntetjük a neved a könyvben a támogatók listájában!
15000 HUF  
I support
Támogatásod perceken belül
megjelenik az Alkotó számláján.
A dedikált kötet mellett küldök neked egy példányt „A szív vége” c. felnőtteknek szóló meséket tartalmazó szépirodalmi művészkönyvemből.
20000 HUF  
I support
Támogatásod perceken belül
megjelenik az Alkotó számláján.
A „Mysterium dell’arték” és „A szív vége” mellé küldök neked egyet az „Echolália” c. multimédiaművem utolsó 20 példányának egyikéből! (Ez volt az a mű, amely sikeres közösségi finanszírozással jött létre.)
30000 HUF  
I support
Támogatásod perceken belül
megjelenik az Alkotó számláján.
A kampányvideó forgatása után jutott eszembe, hogy van még néhány darab példány az első könyvemből is. :) 30.000 Ft fölött – az előbbieken felül – elküldöm a 2011-ben az év legjobb első verseskötetének járó Gérecz Attila-díjat nyert „Textolátria” c. könyvem utolsó 7 (azaz hét!) példányának egyikét!
32 supporter
505 000 HUF
Ezeket adom viszonzásul!

Ezeket adom viszonzásul!

Ha 5000 forinttal támogatsz, kézzel, tintával és a színművek nyelvezetében írt, névre szóló postai levélben köszönöm meg neked a támogatásodat!

Ha 10.000 Ft-tal támogatsz, kapsz tőlem egy névreszólóan dedikált kötetet, és ha szeretnéd – én szívesen venném – feltüntetjük a neved a könyvben a támogatók listájában!

15.000 Ft támogatás esetén a dedikált kötet mellett küldök neked egy példányt "A szív vége" c. felnőtteknek szóló meséket tartalmazó szépirodalmi művészkönyvemből.

Ha 20.000 Ft-tal segítesz, a "Mysterium dell’arték" és "A szív vége" mellé küldök neked egyet az "Echolália" c. multimédiaművem utolsó 20 példányának egyikéből! (Ez volt az a mű, amely sikeres közösségi finanszírozással jött létre.)

A kampányvideó forgatása után jutott eszembe, hogy van még néhány darab példány az első könyvemből is. :) 30.000 Ft-os támogatás esetén – az előbbieken felül – elküldöm a 2011-ben az év legjobb első verseskötetének járó Gérecz Attila-díjat nyert "Textolátria" c. verseskötetem utolsó 7 (azaz hét!) példányának egyikét!

Kampányvideó, melyben megmutatjuk, milyen lesz a művészkönyv!